STAY INSPIRED

Experience the essence of travel

ОСТАНЕТЕ ИНСПИРИРАНИ

Доживејте ја суштината од патувањето

The harmony of travel

Хармонијата на патувањето

STAY IN TOUCH

Be as connected as you want to be.

ОСТАНЕТЕ ВО КОНТАКТ

Бидете толку поврзани колку што Вие сакате

Whenever. Wherever.

Кога ... и Каде

Being away from home or the office has never been so easy, so convenient, so inspiring

Далеку од дома и канцеларија никогаш не било полесно, толку згодно и толку инспиративно

STAY PASSIONATELY

You are special.

Ти си посебен

ОСТАНЕТЕ СТРАСНО

Stay with us and expect highly qualified service and support with a smile.

Останете со нас и очекувајте високо професионална услуга и поддршка со насмевка

Call it our passion.

Тоа е нашата СТРАСТ

Welcome to the art of travel living.

Добредојдовте во уметноста на патувањето и живеењето

ЛЕТО 2024 - ГРЦИЈА - ТУРЦИЈА АНТАЛИЈА БОДРУМ КУШАДАСИ - ЕГИПЕТ ХУРГАДА ШАРМ ЕЛ ШЕИК - ДАЛЕЧНИ ДЕСТИНАЦИИ - ЦРНА ГОРА - ХРВАТСКА - КИПАР - БУГАРИЈА - АЛБАНИЈА - ИТАЛИЈА - ШПАНИЈА - ПОРТУГАЛИЈА - МАЛТА

GRECOTEL ASTIR 5*

GRECOTEL ASTIR 5*

Линк од хотел GRECOTEL ASTIR

ЗА РЕЗЕРВАЦИЈА ДО 31.01.2023 15% ПОПУСТ ЗА ПРЕСТОЈ ВО ПЕРИОД ОД 01.05 ДО 14.06.2023 И ОД 14.09 ДО 15.10.2023

ЗА РЕЗЕРВАЦИЈА ДО 31.01.2023 10% ПОПУСТ ЗА ПРЕСТОЈ ВО ПЕРИОД ОД 15.06 ДО 12.07.2023

ЗА РЕЗЕРВАЦИЈА ДО 28.02.2023 10% ПОПУСТ ОД 01.05 ДО 12.07.2023 И ОД 14.09 ДО 15.10.2023

ЦЕНИ ЗА СОБА НА ДЕН ВО ЕВРА – ПОЛУПАНСИОН
Термини 01.05.23
14.06.23
15.06.23
12.07.23
13.07.23
06.08.23
07.08.23
25.08.23
26.08.23
13.09.23
14.09.23
15.10.23
ASTIR EXECUTIVE ROOM
2 ADL 120 123 148 180 148 120
1 ADL 108 111 133 162 133 108
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 120 123 148 180 148 120
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 120 123 148 180 148 120
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
120 123 148 180 148 120
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 120 123 148 180 148 120
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 120 123 148 180 148 120
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 120 123 148 180 148 120
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 120 123 148 180 148 120
ASTIR EXECUTIVE ROOM WITH PRIVATE POOL
2 ADL 142 149 183 208 183 142
1 ADL 128 134 165 187 165 128
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 142 149 183 208 183 142
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 142 149 183 208 183 142
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
142 149 183 208 183 142
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 142 149 183 208 183 142
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 142 149 183 208 183 142
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 142 149 183 208 183 142
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 142 149 183 208 183 142
ASTIR EXECUTIVE SUITE
2 ADL 324 349 354 379 354 324
1 ADL 292 314 319 341 319 292
3 ADL 352 376 382 406 382 352
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 324 349 354 379 354 324
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 324 349 354 379 354 324
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
324 349 354 379 354 324
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 324 349 354 379 354 324
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 324 349 354 379 354 324
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 324 349 354 379 354 324
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 324 349 354 379 354 324
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
324 349 354 379 354 324
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 324 349 354 379 354 324
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 324 349 354 379 354 324
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 352 376 382 406 382 352
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 352 376 382 406 382 352
4 ADL 380 404 410 434 410 380
ASTIR EXECUTIVE SUITE PRIVATE POOL
2 ADL 379 391 397 434 397 379
1 ADL 341 352 358 391 358 341
3 ADL 406 418 425 462 425 406
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 379 391 397 434 397 379
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 379 391 397 434 397 379
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
379 391 397 434 397 379
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 379 391 397 434 397 379
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 379 391 397 434 397 379
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 379 391 397 434 397 379
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 379 391 397 434 397 379
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
379 391 397 434 397 379
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 379 391 397 434 397 379
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 379 391 397 434 397 379
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 406 418 425 462 425 406
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 406 418 425 462 425 406
4 ADL 434 446 453 490 453 434
ASTIR JUNIOR SUITE
2 ADL 229 235 263 281 263 229
1 ADL 206 212 237 253 237 206
3 ADL 256 263 291 309 291 256
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 229 235 263 281 263 229
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 229 235 263 281 263 229
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
229 235 263 281 263 229
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 229 235 263 281 263 229
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 229 235 263 281 263 229
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 229 235 263 281 263 229
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 229 235 263 281 263 229
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
229 235 263 281 263 229
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 229 235 263 281 263 229
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 229 235 263 281 263 229
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 256 263 291 309 291 256
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 256 263 291 309 291 256
4 ADL 284 291 319 336 319 284
ASTIR MAISONETTE
2 ADL 154 161 196 218 196 154
1 ADL 139 145 177 196 177 139
3 ADL 182 189 224 245 224 182
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 154 161 196 218 196 154
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 154 161 196 218 196 154
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
154 161 196 218 196 154
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 154 161 196 218 196 154
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 154 161 196 218 196 154
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 154 161 196 218 196 154
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 154 161 196 218 196 154
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
154 161 196 218 196 154
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 154 161 196 218 196 154
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 154 161 196 218 196 154
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 182 189 224 245 224 182
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 182 189 224 245 224 182
4 ADL 210 216 252 273 252 210
ASTIR PRESIDENTIAL SUITE
2 ADL 464 476 488 495 488 464
1 ADL 418 429 440 446 440 418
3 ADL 492 504 516 523 516 492
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 464 476 488 495 488 464
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 464 476 488 495 488 464
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
464 476 488 495 488 464
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 464 476 488 495 488 464
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 464 476 488 495 488 464
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 464 476 488 495 488 464
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 464 476 488 495 488 464
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
464 476 488 495 488 464
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 464 476 488 495 488 464
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 464 476 488 495 488 464
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 492 504 516 523 516 492
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 492 504 516 523 516 492
4 ADL 519 532 544 551 544 519
ЦЕНИ ЗА СОБА НА ДЕН ВО ЕВРА – КОМПЛЕТ ПАНСИОН
ASTIR EXECUTIVE ROOM
2 ADL 164 168 192 224 192 164
1 ADL 130 133 155 184 155 130
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 142 145 170 202 170 142
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 153 157 181 213 181 153
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
153 157 181 213 181 153
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 142 145 170 202 170 142
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 164 168 192 224 192 164
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 164 168 192 224 192 164
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 175 179 203 235 203 175
ASTIR EXECUTIVE ROOM WITH PRIVATE POOL
2 ADL 186 193 228 252 228 186
1 ADL 150 156 187 209 187 150
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 164 171 205 230 205 164
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 175 182 216 241 216 175
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
175 182 216 241 216 175
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 164 171 205 230 205 164
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 186 193 228 252 228 186
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 186 193 228 252 228 186
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 198 204 239 263 239 198
ASTIR EXECUTIVE SUITE
2 ADL 369 393 398 423 398 369
1 ADL 314 336 341 363 341 314
3 ADL 418 443 448 473 448 418
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 346 371 376 401 376 346
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 357 382 387 412 387 357
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
357 382 387 412 387 357
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 346 371 376 401 376 346
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 369 393 398 423 398 369
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 369 393 398 423 398 369
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 380 404 410 434 410 380
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
380 404 410 434 410 380
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 369 393 398 423 398 369
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 391 415 421 445 421 391
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 418 443 448 473 448 418
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 430 454 460 484 460 430
4 ADL 468 493 498 523 498 468
ASTIR EXECUTIVE SUITE PRIVATE POOL
2 ADL 423 435 442 478 442 423
1 ADL 363 374 380 413 380 363
3 ADL 473 485 492 528 492 473
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 401 413 420 456 420 401
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 412 424 431 467 431 412
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
412 424 431 467 431 412
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 401 413 420 456 420 401
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 423 435 442 478 442 423
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 423 435 442 478 442 423
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 434 446 453 490 453 434
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
434 446 453 490 453 434
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 423 435 442 478 442 423
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 445 457 464 501 464 445
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 473 485 492 528 492 473
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 484 496 503 539 503 484
4 ADL 523 535 542 578 542 523
ASTIR JUNIOR SUITE
2 ADL 273 280 307 325 307 273
1 ADL 228 234 259 275 259 228
3 ADL 323 330 357 375 357 323
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 251 258 285 303 285 251
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 262 269 296 314 296 262
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
262 269 296 314 296 262
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 251 258 285 303 285 251
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 273 280 307 325 307 273
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 273 280 307 325 307 273
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 284 291 319 336 319 284
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
284 291 319 336 319 284
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 273 280 307 325 307 273
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 295 302 330 347 330 295
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 323 330 357 375 357 323
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 334 341 369 386 369 334
4 ADL 373 380 407 425 407 373
ASTIR MAISONETTE
2 ADL 199 205 241 262 241 199
1 ADL 161 167 199 218 199 161
3 ADL 249 255 291 312 291 249
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 176 183 219 240 219 176
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 188 194 230 251 230 188
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
188 194 230 251 230 188
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 176 183 219 240 219 176
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 199 205 241 262 241 199
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 199 205 241 262 241 199
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 210 216 252 273 252 210
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
210 216 252 273 252 210
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 199 205 241 262 241 199
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 221 228 263 284 263 221
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 249 255 291 312 291 249
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 260 266 302 323 302 260
4 ADL 299 305 341 362 341 299
ASTIR PRESIDENTIAL SUITE
2 ADL 508 521 533 539 533 508
1 ADL 440 451 462 468 462 440
3 ADL 558 571 583 589 583 558
1 ADL + 1 CHD (2-5.99) 486 498 511 517 511 486
1 ADL + 1 CHD (6-11.99) 497 509 522 528 522 497
1 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
497 509 522 528 522 497
1 ADL + 2 CHD (2-5.99) 486 498 511 517 511 486
1 ADL + 2 CHD (6-11.99) 508 521 533 539 533 508
2 ADL + 1 CHD (2-5.99) 508 521 533 539 533 508
2 ADL + 1 CHD (6-11.99) 519 532 544 551 544 519
2 ADL + 2 CHD (2-5.99)
(6-11.99)
519 532 544 551 544 519
2 ADL + 2 CHD (2-5.99) 508 521 533 539 533 508
2 ADL + 2 CHD (6-11.99) 531 543 555 562 555 531
3 ADL + 1 CHD (2-5.99) 558 571 583 589 583 558
3 ADL + 1 CHD (6-11.99) 569 582 594 601 594 569
4 ADL 608 620 633 639 633 608
Минимум престој 3 3 3 3 3 3
Stayover tax 4 EUR за соба на ден , се плаќа на лице место
ПЛАЌАЊЕ ИСКЛУЧИВО ВО ДЕНАРИ ПО КУРС 1 ЕУР =62 МКД

ОПШТИ УСЛОВИ ЗА ПАТУВАЊЕ

1. СОДРЖИНА НА АРАНЖМАНОТ

Организаторот на патувањето гарантира реализација на аранжманот според описот во програмата. Содржината на аранжманот ќе се оствари во потполност и на опишаниот начин, освен во случај на влијание на "виша сила", која не можела да се предвиди (војна, терористички акции, штрајк, елементарни непогоди, сообраќајни и технички проблеми во превозот, или слично).

2. ПРИЈАВИ И УПЛАТИ

Пријави за секое патување се вршат до пополнување на местата, со уплата на аконтација на цената назначена на секоја поединечна програма. Пријавите можат да се извршат во агенциите на Магелан и во сите други агенции овластени за продажба на нејзините програми. При пријавувањето купувачот уплаќа аванс од 30% од вредноста на аранжманот, а остатокот по потврдувањето на резервацијата од службата за резервации, и тоа најдоцна до 15 дена пред реализацијата на аранжманот. При пријавувањето, патникот потпишува пријава-договор со изјава - Изјавувам дека сум запознат со програмата и со Општите услови на патување, и дека во целост ги прифаќам! со што Општите услови, стануваат правна обврска за организаторот и за патникот.

3. ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ

Цените за сите патувања се објавени во Денари или во Евра со обврска за лаќање во денарска противвредност според пазарниот курс - објавен од страна на организаторот. Секое барање за дополонителни услуги подразбира додатни плаќања. Организаторот го задржува правото на промена на цената на аранжманот во случај на промена на цените на хотелските, превозните и други услуги, како и во случај на промена на девизните курсеви на пазарот. За зголемување на цената до 10% не е потребна согласност на купувачот (се пресметува на остатокот од уплатата). При зголемување поголемо од 10%, купувачот има право да го раскине договорот без обврска да ја надокнади штетата произлезена од отказот.

4. КАТЕГОРИЗАЦИЈА И ОПИС НА УСЛУГИТЕ

Понудените хотели и апартмани се опишани според официјалната категоризација во време на издавањето на каталогот. Квалитетот на услугите го стандардизираат локалните туристички власти. Стандардите на сместување и услуги се различни по дестинации и не се споредуваат. Организаторот не превзема одговорност за било каква усмена или писмена информација која не е во согласност со описот на услугите во понудената програма.

5. ИЗМЕНИ ВО ПРОГРАМАТА И ПРАВО НА ОТКАЗ НА АРАНЖМАНОТ

Организаторот има право да ја измени програмата (во времетраењето или содржината) во случај на виша сила или вонредни околности кои не можел да ги предвиди, избегне или отстрани. Учесникот на патувањето има право на рефундација на износот за нереализираните услуги. Во ретки случаи кога нема можност за сместување во резервираниот објект, поради технички причини или "овер боокинг" од страна на хотелиерот, организаторот ќе го смести патникот според можностите во дадениот момент, во објект од иста категорија или од повисока категорија, без надомест. Организаторот го задржува правото да го одложи или откаже аранжманот во случај на недоволен број на пријавени патници од предвидениот минимум за одреден аранжман. Организаторот е должен да ги извести сите купувачи за отказот најмалку 5 дена пред почетокот на реализацијата на аранжманот и да им ги врати во целост уплатените средства најдоцна во рок од 8 дена од денот на откажувањето.

6. ОТКАЖУВАЊЕ ОД ПАТУВАЊЕТО

Патникот може во секој момент да се откаже од патувањето и тоа треба да го направи во писмена форма. Датумот на писмениот отказ претставува основа за пресметка и наплата на отказните трошоци (во однос на основната цена на аранжманот), според следната скала:

- за отказ до 30 дена пред патувањето се наплатува 5%

- за отказ од 29 до 22 дена пред патувањето 15%

- за отказ од 21 до 15 дена пред патувањето 25%

- за отказ од 14 до 08 дена пред патувањето 50%

- за отказ од 07 до 01 дена пред патувањето 90%

- ако патникот не се појави или го откаже аранжманот на денот на неговата реализација, организаторот ќе го наплати целокупниот износ на аранжманот.

Во случај на отказ на веќе потврдена "резервација на упит", организаторот ќе наплати отказни трошоци во висина на уплатената аконтација.
Доколку патникот го менува терминот на поаѓање на истиот аранжман најмалку 15 дена пред денот на претходно потврденото поаѓање, доколку е можно организаторот ќе изврши промена на резервацијата и ќе наплати манипулативни трошоци од 10,-€ / Евра, по пријава-договор.

Доколку патникот се откажува од патувањето поради причини кои не можел да ги предвиди, избегне или отстрани (болест или смрт во потесното семејство, елементарна непогода, воена обрска и слично), а врз основа на важечка потврда од надлежните органи, во тој случај не ги плаќа отказните трошоци по наведената скала туку само реалните трошоци произлезени од откажувањето на аранжманот.

Доколку патникот се откажува од субјективни - лични причини на страв и несигурност, настанати под влијание на "виша сила", (тероризам, епидемии или елементарни непогоди во регионите на патување), а истите причини - објективно, не му даваат можност на организаторот да го откаже аранжманот, побарувањата на патникот за рефундација на уплатените средства, рефундација на средства за нереализирани услуги или средства за другу трошоци кои произлегле поради промените во аранжманот, треба да ги побарува исклучиво од Осигурителната компанија кај која организаторот има направено Полиса за осигурување од одговорност. Во тој контекст организаторот ќе биде спремен, на патникот да му ги обезбеди сите потребни документи кои би му биле потребни при поднесување на барањето во Осигурителната компанија.

7. ОБВРСКИ НА ОРГАНИЗАТОРОТ НА ПАТУВАЊЕТО

Организаторот е обврзан да се грижи за реализацијата на услугите и за изборот на извршителите на услугите со внимание на добар организатор, и да се грижи за интересите на патниците согласно со професионалните принципи во туризмот. Организаторот е должен да му ги овозможи на патникот сите услуги наведени за поединечниот аранжман во програмата, и одговара за евентуално неизвршување на услугите или дел од услугите. Организаторот исклучува секаква одговорност во случај на промени и неизвршување на услуги предизвикани од дејство на виша сила како и од доцнење на превозните средства, за кои превозникот не одговора според позитивните прописи и меѓународните конвенции. Организаторот на патувањето не прифаќа никаква одговорност доколку дипломатско-конзуларното претставништво го одбие издавањето на влезна виза или доцни со издавањето на визата, или ако емиграционото одделение на странска земја не одобри влез на одреден патник, ниту за било кои други последици кои проилегуваат поради евентуалната неисправност или губење на патните документи на патникот. Во овие случаи патникот сам, ги плаќа дополнителните трошоци. 

8. ОБВРСКИ НА ПАТНИКОТ

Патникот е обврзан да се грижи, да тој лично, неговите документи и предмети ги исполнуваат условите предвидени со граничните, царинските, здравствените и другите прописи на својата земја како и на земјата во која патува, да се придржува кон куќниот ред во угостителските и хотелските објекти, како и во превозните средства, и да соработува со представникот на организаторот и извршителите на услугите во добра намера. Во случај на непочитување на овие обврски, патникот одговара на оранизаторот за направената штета. Патниците кои свесно го нарушуваат редот во објектите односно возилото можат да бидат одстранети од аранжманот.

Патникот е должен да поседува важечки пасош и да се информира кај организаторот дали за земјата во која патува (или за земјите низ кои се патува во транзит) е потребна виза, за да таа навреме се обезбеди. Патникот е должен да се информира за девизните и царинските прописи во својата земја и земјите во кои патува. Патникот е должен да ги чува и лично да одговара, за сите свои документи, парични средства и личен багаж за сето време на патувањето.

9. ПРЕВОЗ

Патникот е обврзан да се прилагоди кон превозот и неговата организацијата, во согласност со пропишаните правила и прописи.
При патување со авионски превоз, да ја провери својата резервација за лет - во агенцијата, најдоцна 72 часа пред полетување. Да се јави на аеродромот и местото за чекинг, во вообичаеното време - час и половина пред полетување. Да се информира за правилата за патување со авионски превоз (за истите може да се обрати во агенцијата).

При патување со автобуски превоз, да поседува важечка резервација на седиште и да се пријави кај преставникот на агенцијата половина час пред поаѓање на автобусот. Да го почитува редот во возилото, во взаемен интерес со другите патници, персона лот, како и безбедноста во сообраќајот. Во случај на непридржување кон сатниците на поаѓање или на попатните застанувања и одмори, како и поради евентуално задржување на граничните премини поради неисправни патни документи или царински прекршок, возилото не е обврзано да го чека истиот патник повеќе од вообичаеното време.

10. БАГАЖ

Патникот има право на бесплатен превоз на багаж, до 15 кг на чартер летовите и 20 кг на редовните авионски линии. Кај автобускиот чертер превоз, дозволен е бесплатен багаж од една патна торба (до 20 кг) по патник. За секој килограм багаж односно патна торба преку дозволеното, се плаќа во зависност од дестинацијата на патување. Деца до 2 години на авионскиот превоз и деца кои не плаќаат билет во автобусот, немаат право на бесплатен багаж. Како багаж, не се дозволува внесување на трговска стока , храна, пијалоци, лекови, наркотици, хемиски и други запаливи средства, оружје, животни, растенија, амбалажи и слични предмети. При внесување и изнесување на багажот од возилото, патникот со лично присуство одговара за истиот. Багажот се превезува на ризик на патникот, поради тоа препорачуваме осигурување на багажот кај Осигурителна компанија. Организаторот не одговара за уништениот или изгубениот багаж, како и за изгубениот багаж или драгоцености за време на престојот во хотелот (Ви препорачуваме наем на сеф на рецепција).

11. ЗДРАВСТВЕНИ ПРОПИСИ И ЗАШТИТА

Патникот е должен да се информира кај надлежната здравствена институција и да ги почитува здравствените прописи за патување во одредена земја (потреба од вакцина или здравствен документ). Во случај на болест или незгода во текот на користењето на аранжманот, трошоците за лечење или евентуални лекарски интервенции ги плаќа патникот. Поради тоа Ви препорачуваме, пред патувањето да се направи полиса за Патничко осигурување преку Осигурителна команија, која може да се уплати во агенцијата.

12. СМЕСТУВАЊЕ ВО СОБИ И АПАРТМАНИ

Доколу патникот-закупувач не договорил соба/апартман со посебни карактеристики, ќе прифати било која официјално регистрирана соба/апартман за сместување во договорениот објект, опишана во каталогот и ценовникот. Доколку е можно, организаторот ќе се обиде да одговори на дополнителните барања на патникот (комфор, ориентација на собата, кат и слично) но, не може да гарантира исполнување на таквото барање. Вообичаеното сместување во собите е од 14:00 часот, а напуштањето на собите е до 10:00 часот (доколку во куќниот ред не е поинаку назначено).

13. РЕШАВАЊЕ НА ПРИГОВОРИ

Во случај на непотполно или неквалитетно извршување на услугите, патникот има право на соодветно обештетување, исклучиво доколку приложи писмен приговор до организаторот. Секој патник - носител (потписник) на договорот има право на пригивир врз основа на неизвршена договорена услуга. Организаторот нема да прима во процедура групни приговори кои ги поднесуваат повеќе носители на договори врз основа на еден приговор. 

Постапка за поднесување приговор:

- Веднаш на самото место патникот ја рекламира неадкватната услуга кај претставникот на организаторот, а доколку истиот го нема, кај извршителот на услугите. Патникот е должен да соработува со претставникот и со извршителот на услугите во добра намера за да се одстранат причините за приговорот. Доколку патникот на самото место не го прифати понуденото решение на рекламацијата кое одговара на уплатената услуга, организаторот нема да ја уважи доплнителната рекламација на патникот и нема да одговори на истата.

- Ако причината за рекламацијата не биде одстранета, патникот за тоа составува со претставникот писмена потврда (записник).

- Најдоцна 8 дена по завршувањето на аранжманот, патникот поднесува писмен приговор во продажното место каде што го уплатил аранжманот, и ја приложува писмената потврда (записникот) потпишана од претставникот како и евентуалните сметки за дополнителни трошоци. Организаторот ќе ги прими во процедура само потполно документираните приговори поднесени во наведениот рок од 8 дена.

- Организаторот е должен да донесе писмено решение во рок од 14 дена од приемот на приговорот во продажното место. Организаторот може да го одложи рокот на решението на приговорот заради комплетирање на информациите и проверка на наведените рекламации кај извршителот на услугите. Организаторот ќе ги решава само оние рекламации за кои во местото на одмор не можеле да бидат одстранети причините кои ги предизвикале.

- Додека организаторот не донесе решение по приговорот, патникот се откажува од посредување на било кое друго лице, судска постапка или давање информации во јавните медиуми.

- Највисоката надокнада по приговорот може да достигне сума до износот на рекламираниот дел од услугите, но таа не може да ги вклучува веќе искористените услуги како и севкупниот износ на аранжманот. Со ова се исклучува правото на купувачот за наплата на "идеална штета".

14. НАРУШУВАЊЕ НА ПОСТАПКА ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРИГОВОРИ

Во контекст на точка 13 и пропишаната постапка за поднесување и решавање на приговор, евентуалното непридржување на купувачот-патникот кон истата, или пак нарушување на отпочнатата постапка со било каква активност спомената или не, во петата ставка од истата, дава причина за неприфаќање на истите приговори, прекинување на отпочнатата постапка и воедно поднесување на тужба пред надлежните органи од страна на организаторот, за наплата на претрпената штета и нарушениот углед во јавноста.

15. НАДЛЕЖНОСТ НА СУДОТ

Во согласност со точка 13. од овие услови, купувачот на услугите од одредна програма има право на рекламација кај организаторот на патувањето. Доколку купувачот не е задоволен со решението на организаторот, има право да побара дополнителна арбитража и мислење од страна на АТАМ или од страна на надлежниот Суд во Прилеп .

Веб страната од туристичка агенција ЛИОН ОЛИМПИК е од информативен карактер.Со цел за потполна информираност Ве молиме сите информации да ги проверите директно во агенција,по телефон, е-маил или лично. Ви благодариме на разбирањето.