STAY INSPIRED

Experience the essence of travel

ОСТАНЕТЕ ИНСПИРИРАНИ

Доживејте ја суштината од патувањето

The harmony of travel

Хармонијата на патувањето

STAY IN TOUCH

Be as connected as you want to be.

ОСТАНЕТЕ ВО КОНТАКТ

Бидете толку поврзани колку што Вие сакате

Whenever. Wherever.

Кога ... и Каде

Being away from home or the office has never been so easy, so convenient, so inspiring

Далеку од дома и канцеларија никогаш не било полесно, толку згодно и толку инспиративно

STAY PASSIONATELY

You are special.

Ти си посебен

ОСТАНЕТЕ СТРАСНО

Stay with us and expect highly qualified service and support with a smile.

Останете со нас и очекувајте високо професионална услуга и поддршка со насмевка

Call it our passion.

Тоа е нашата СТРАСТ

Welcome to the art of travel living.

Добредојдовте во уметноста на патувањето и живеењето

ЛЕТО 2024 - ГРЦИЈА - ТУРЦИЈА АНТАЛИЈА БОДРУМ КУШАДАСИ - ЕГИПЕТ ХУРГАДА ШАРМ ЕЛ ШЕИК - ДАЛЕЧНИ ДЕСТИНАЦИИ - ЦРНА ГОРА - ХРВАТСКА - КИПАР - БУГАРИЈА - АЛБАНИЈА - ИТАЛИЈА - ШПАНИЈА - ПОРТУГАЛИЈА - МАЛТА

THE ROMANOS COSTA NAVARINO 5*

THE ROMANOS COSTA NAVARINO 5*

 Линк од хотелот : https://www.costanavarino.com/

Термини 13.04.23
17.04.23
18.04.23
25.05.23
26.05.23
29.06.23
30.06.23
22.07.23
23.07.23
20.08.23
21.08.23
31.08.23
01.09.23
28.10.23
DELUXE ROOM GARDEN VIEW
2 ADL 300 300 361 505 599 505 361
1 ADL 300 300 361 505 599 505 361
3 ADL 389 389 450 594 688 594 450
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 300 300 361 505 599 505 361
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 300 300 361 505 599 505 361
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 389 389 450 594 688 594 450
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 389 389 450 594 688 594 450
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 389 389 450 594 688 594 450
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 389 389 450 594 688 594 450
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 389 389 450 594 688 594 450
DELUXE ROOM RESORT / PARTIAL SEA VIEW
2 ADL 322 322 405 577 694 577 405
1 ADL 322 322 405 577 694 577 405
3 ADL 411 411 494 666 783 666 494
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 322 322 405 577 694 577 405
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 322 322 405 577 694 577 405
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 411 411 494 666 783 666 494
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 411 411 494 666 783 666 494
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 411 411 494 666 783 666 494
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 411 411 494 666 783 666 494
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 411 411 494 666 783 666 494
INFINITY ROOM GARDEN VIEW PRIVATE POOL
2 ADL 361 361 450 638 777 638 450
1 ADL 361 361 450 638 777 638 450
3 ADL 450 450 538 727 866 727 538
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 361 361 450 638 777 638 450
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 361 361 450 638 777 638 450
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 450 450 538 727 866 727 538
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 450 450 538 727 866 727 538
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 450 450 538 727 866 727 538
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 450 450 538 727 866 727 538
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 450 450 538 727 866 727 538
IONIAN EXCLUSIVE COLLECTION AMBASSADOR INFINITY VILLA TWO BEDROOMS WITH KITCHEN SEA FRONT VIEW PRIVATE POOL PRIVATE DIRECT ACCESS TO THE BEACH
2 ADL 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
1 ADL 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
3 ADL 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
2 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
2 ADL + 2 CHD (2-3.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
2 ADL + 2 CHD (4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(2-3.99)
(4-11.99)
3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(4-11.99)
(4-11.99)
3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
2 ADL + 3 CHD (2-3.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
2 ADL + 3 CHD (4-11.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
3 ADL + 1 CHD (2-3.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
3 ADL + 1 CHD (4-11.99) 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
3 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
3 ADL + 2 CHD (2-3.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
3 ADL + 2 CHD (4-11.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
4 ADL 3707 3707 4634 6222 8314 6222 4634
4 ADL + 1 CHD (2-3.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
4 ADL + 1 CHD (4-11.99) 3796 3796 4723 6310 8403 6310 4723
IONIAN EXCLUSIVE COLLECTION GRAND INFINITY SUITE SEPARATE BEDROOM & LIVING ROOM RESORT / GARDEN OR GOLF VIEW PRIVATE POOL
2 ADL 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
1 ADL 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
3 ADL 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
2 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
2 ADL + 2 CHD (2-3.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
2 ADL + 2 CHD (4-11.99) 866 866 1049 1637 2242 1637 1049
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(2-3.99)
(4-11.99)
955 955 1138 1726 2331 1726 1138
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(4-11.99)
(4-11.99)
955 955 1138 1726 2331 1726 1138
2 ADL + 3 CHD (2-3.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
2 ADL + 3 CHD (4-11.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
3 ADL + 1 CHD (2-3.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
3 ADL + 1 CHD (4-11.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
3 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
3 ADL + 2 CHD (2-3.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
3 ADL + 2 CHD (4-11.99) 955 955 1138 1726 2331 1726 1138
4 ADL 1043 1043 1227 1815 2420 1815 1227
IONIAN EXCLUSIVE COLLECTION GRAND SUITE SEPARATE BEDROOM & LIVING ROOM RESORT / GARDEN VIEW
2 ADL 694 694 838 1182 1632 1182 838
1 ADL 694 694 838 1182 1632 1182 838
3 ADL 783 783 927 1271 1721 1271 927
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
2 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
2 ADL + 2 CHD (2-3.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
2 ADL + 2 CHD (4-11.99) 694 694 838 1182 1632 1182 838
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(2-3.99)
(4-11.99)
783 783 927 1271 1721 1271 927
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(4-11.99)
(4-11.99)
783 783 927 1271 1721 1271 927
2 ADL + 3 CHD (2-3.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
2 ADL + 3 CHD (4-11.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
3 ADL + 1 CHD (2-3.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
3 ADL + 1 CHD (4-11.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
3 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
3 ADL + 2 CHD (2-3.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
3 ADL + 2 CHD (4-11.99) 783 783 927 1271 1721 1271 927
4 ADL 871 871 1016 1360 1809 1360 1016
IONIAN EXCLUSIVE COLLECTION MASTER INFINITY VILLA WITH KITCHEN SEA FRONT VIEW PRIVATE POOL PRIVATE DIRECT ACCESS TO THE BEACH
2 ADL 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
1 ADL 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
3 ADL 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
2 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
2 ADL + 2 CHD (2-3.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
2 ADL + 2 CHD (4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(2-3.99)
(4-11.99)
2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(4-11.99)
(4-11.99)
2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
2 ADL + 3 CHD (2-3.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
2 ADL + 3 CHD (4-11.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
3 ADL + 1 CHD (2-3.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
3 ADL + 1 CHD (4-11.99) 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
3 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
3 ADL + 2 CHD (2-3.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
3 ADL + 2 CHD (4-11.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
4 ADL 2547 2547 3169 4645 6116 4645 3169
4 ADL + 1 CHD (2-3.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
4 ADL + 1 CHD (4-11.99) 2636 2636 3258 4734 6205 4734 3258
IONIAN EXCLUSIVE COLLECTION PREMIUM GRAND INFINITY SUITE SEPARATE BEDROOM & LIVING ROOM BEACH FRONT PRIVATE POOL
2 ADL 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
1 ADL 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
3 ADL 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
2 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
2 ADL + 2 CHD (2-3.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
2 ADL + 2 CHD (4-11.99) 1315 1315 1604 2636 3674 2636 1604
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(2-3.99)
(4-11.99)
1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(4-11.99)
(4-11.99)
1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
2 ADL + 3 CHD (2-3.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
2 ADL + 3 CHD (4-11.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
3 ADL + 1 CHD (2-3.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
3 ADL + 1 CHD (4-11.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
3 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
3 ADL + 2 CHD (2-3.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
3 ADL + 2 CHD (4-11.99) 1404 1404 1693 2725 3763 2725 1693
4 ADL 1493 1493 1782 2814 3852 2814 1782
IONIAN EXCLUSIVE COLLECTION PREMIUM GRAND INFINITY SUITE SEPARATE BEDROOM & LIVING ROOM SEA FRONT VIEW PRIVATE POOL
2 ADL 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
1 ADL 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
3 ADL 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
2 ADL + 1 CHD (2-3.99 ) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
2 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
2 ADL + 2 CHD (2-3.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
2 ADL + 2 CHD (4-11.99) 1077 1077 1315 2070 2831 2070 1315
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(2-3.99)
(4-11.99)
1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
2 ADL + 3 CHD (2-3.99)(4-11.99)
(4-11.99)
1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
2 ADL + 3 CHD (2-3.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
2 ADL + 3 CHD (4-11.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
3 ADL + 1 CHD (2-3.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
3 ADL + 1 CHD (4-11.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
3 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
3 ADL + 2 CHD (2-3.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
3 ADL + 2 CHD (4-11.99) 1166 1166 1404 2159 2919 2159 1404
4 ADL 1254 1254 1493 2248 3008 2248 1493
PREMIUM DELUXE ROOM SEA VIEW
2 ADL 400 400 483 683 833 683 483
1 ADL 400 400 483 683 833 683 483
3 ADL 488 488 572 771 921 771 572
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 400 400 483 683 833 683 483
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 400 400 483 683 833 683 483
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 488 488 572 771 921 771 572
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 488 488 572 771 921 771 572
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 488 488 572 771 921 771 572
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 488 488 572 771 921 771 572
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 488 488 572 771 921 771 572
PREMIUM INFINITY ROOM SEA VIEW
2 ADL 461 461 572 816 1010 816 572
1 ADL 461 461 572 816 1010 816 572
3 ADL 549 549 660 905 1099 905 660
1 ADL + 1 CHD (2-3.99) 461 461 572 816 1010 816 572
1 ADL + 1 CHD (4-11.99) 461 461 572 816 1010 816 572
1 ADL + 2 CHD (2-3.99)(4-11.99) 549 549 660 905 1099 905 660
1 ADL + 2 CHD (2-3.99) 549 549 660 905 1099 905 660
1 ADL + 2 CHD (4-11.99) 549 549 660 905 1099 905 660
2 ADL + 1 CHD (2-3.99) 549 549 660 905 1099 905 660
2 ADL + 1 CHD (4-11.99) 549 549 660 905 1099 905 660
MINIMUM STAY
MINIMUM STAY - 5 NIGHTS FOR STAY PERIODS 13.04.23 - 17.04.23 & 23.07.23 - 20.08.23,
4 NIGHTS FOR STAY PERIODS 30.06.23 - 22.07.23 & 21.08.23 - 31.08.23, FOR FRIDAYS & SATURDAYS (0000110) WITHIN PERIODS 26.05.23 - 29.06.23 & 01.09.23 - 28.10.23, AND 2 NIGHTS FOR OTHER PERIODS.
MINIMUM STAY FOR VILLAS - 4 NIGHTS FOR STAY PERIODS 26.05.23 - 29.06.23 & 01.09.23 - 28.10.23, 5 NIGHTS FOR STAY PERIODS 30.06.23 - 31.08.23.
EBD - COSTA NAVARINO THE ROMANOS, A LUXURY COLLECTION RESORT
Discount: -20% applies to BB rates, not valid for meal supplement
(Formula: BB rates * SPO + HB supplement)
Stay period: 13.04.23 - 25.05.23
Rooms: all room types
Minimum stay: as per contract
Reservation period: 20.09.22 - 31.01.23
УПЛАТА 50% ВЕДНАШ И 50% 21 ДЕН ПРЕД ПРИСТИГНУВАЊЕ

ОПШТИ УСЛОВИ ЗА ПАТУВАЊЕ

1. СОДРЖИНА НА АРАНЖМАНОТ

Организаторот на патувањето гарантира реализација на аранжманот според описот во програмата. Содржината на аранжманот ќе се оствари во потполност и на опишаниот начин, освен во случај на влијание на "виша сила", која не можела да се предвиди (војна, терористички акции, штрајк, елементарни непогоди, сообраќајни и технички проблеми во превозот, или слично).

2. ПРИЈАВИ И УПЛАТИ

Пријави за секое патување се вршат до пополнување на местата, со уплата на аконтација на цената назначена на секоја поединечна програма. Пријавите можат да се извршат во агенциите на Магелан и во сите други агенции овластени за продажба на нејзините програми. При пријавувањето купувачот уплаќа аванс од 30% од вредноста на аранжманот, а остатокот по потврдувањето на резервацијата од службата за резервации, и тоа најдоцна до 15 дена пред реализацијата на аранжманот. При пријавувањето, патникот потпишува пријава-договор со изјава - Изјавувам дека сум запознат со програмата и со Општите услови на патување, и дека во целост ги прифаќам! со што Општите услови, стануваат правна обврска за организаторот и за патникот.

3. ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ

Цените за сите патувања се објавени во Денари или во Евра со обврска за лаќање во денарска противвредност според пазарниот курс - објавен од страна на организаторот. Секое барање за дополонителни услуги подразбира додатни плаќања. Организаторот го задржува правото на промена на цената на аранжманот во случај на промена на цените на хотелските, превозните и други услуги, како и во случај на промена на девизните курсеви на пазарот. За зголемување на цената до 10% не е потребна согласност на купувачот (се пресметува на остатокот од уплатата). При зголемување поголемо од 10%, купувачот има право да го раскине договорот без обврска да ја надокнади штетата произлезена од отказот.

4. КАТЕГОРИЗАЦИЈА И ОПИС НА УСЛУГИТЕ

Понудените хотели и апартмани се опишани според официјалната категоризација во време на издавањето на каталогот. Квалитетот на услугите го стандардизираат локалните туристички власти. Стандардите на сместување и услуги се различни по дестинации и не се споредуваат. Организаторот не превзема одговорност за било каква усмена или писмена информација која не е во согласност со описот на услугите во понудената програма.

5. ИЗМЕНИ ВО ПРОГРАМАТА И ПРАВО НА ОТКАЗ НА АРАНЖМАНОТ

Организаторот има право да ја измени програмата (во времетраењето или содржината) во случај на виша сила или вонредни околности кои не можел да ги предвиди, избегне или отстрани. Учесникот на патувањето има право на рефундација на износот за нереализираните услуги. Во ретки случаи кога нема можност за сместување во резервираниот објект, поради технички причини или "овер боокинг" од страна на хотелиерот, организаторот ќе го смести патникот според можностите во дадениот момент, во објект од иста категорија или од повисока категорија, без надомест. Организаторот го задржува правото да го одложи или откаже аранжманот во случај на недоволен број на пријавени патници од предвидениот минимум за одреден аранжман. Организаторот е должен да ги извести сите купувачи за отказот најмалку 5 дена пред почетокот на реализацијата на аранжманот и да им ги врати во целост уплатените средства најдоцна во рок од 8 дена од денот на откажувањето.

6. ОТКАЖУВАЊЕ ОД ПАТУВАЊЕТО

Патникот може во секој момент да се откаже од патувањето и тоа треба да го направи во писмена форма. Датумот на писмениот отказ претставува основа за пресметка и наплата на отказните трошоци (во однос на основната цена на аранжманот), според следната скала:

- за отказ до 30 дена пред патувањето се наплатува 5%

- за отказ од 29 до 22 дена пред патувањето 15%

- за отказ од 21 до 15 дена пред патувањето 25%

- за отказ од 14 до 08 дена пред патувањето 50%

- за отказ од 07 до 01 дена пред патувањето 90%

- ако патникот не се појави или го откаже аранжманот на денот на неговата реализација, организаторот ќе го наплати целокупниот износ на аранжманот.

Во случај на отказ на веќе потврдена "резервација на упит", организаторот ќе наплати отказни трошоци во висина на уплатената аконтација.
Доколку патникот го менува терминот на поаѓање на истиот аранжман најмалку 15 дена пред денот на претходно потврденото поаѓање, доколку е можно организаторот ќе изврши промена на резервацијата и ќе наплати манипулативни трошоци од 10,-€ / Евра, по пријава-договор.

Доколку патникот се откажува од патувањето поради причини кои не можел да ги предвиди, избегне или отстрани (болест или смрт во потесното семејство, елементарна непогода, воена обрска и слично), а врз основа на важечка потврда од надлежните органи, во тој случај не ги плаќа отказните трошоци по наведената скала туку само реалните трошоци произлезени од откажувањето на аранжманот.

Доколку патникот се откажува од субјективни - лични причини на страв и несигурност, настанати под влијание на "виша сила", (тероризам, епидемии или елементарни непогоди во регионите на патување), а истите причини - објективно, не му даваат можност на организаторот да го откаже аранжманот, побарувањата на патникот за рефундација на уплатените средства, рефундација на средства за нереализирани услуги или средства за другу трошоци кои произлегле поради промените во аранжманот, треба да ги побарува исклучиво од Осигурителната компанија кај која организаторот има направено Полиса за осигурување од одговорност. Во тој контекст организаторот ќе биде спремен, на патникот да му ги обезбеди сите потребни документи кои би му биле потребни при поднесување на барањето во Осигурителната компанија.

7. ОБВРСКИ НА ОРГАНИЗАТОРОТ НА ПАТУВАЊЕТО

Организаторот е обврзан да се грижи за реализацијата на услугите и за изборот на извршителите на услугите со внимание на добар организатор, и да се грижи за интересите на патниците согласно со професионалните принципи во туризмот. Организаторот е должен да му ги овозможи на патникот сите услуги наведени за поединечниот аранжман во програмата, и одговара за евентуално неизвршување на услугите или дел од услугите. Организаторот исклучува секаква одговорност во случај на промени и неизвршување на услуги предизвикани од дејство на виша сила како и од доцнење на превозните средства, за кои превозникот не одговора според позитивните прописи и меѓународните конвенции. Организаторот на патувањето не прифаќа никаква одговорност доколку дипломатско-конзуларното претставништво го одбие издавањето на влезна виза или доцни со издавањето на визата, или ако емиграционото одделение на странска земја не одобри влез на одреден патник, ниту за било кои други последици кои проилегуваат поради евентуалната неисправност или губење на патните документи на патникот. Во овие случаи патникот сам, ги плаќа дополнителните трошоци. 

8. ОБВРСКИ НА ПАТНИКОТ

Патникот е обврзан да се грижи, да тој лично, неговите документи и предмети ги исполнуваат условите предвидени со граничните, царинските, здравствените и другите прописи на својата земја како и на земјата во која патува, да се придржува кон куќниот ред во угостителските и хотелските објекти, како и во превозните средства, и да соработува со представникот на организаторот и извршителите на услугите во добра намера. Во случај на непочитување на овие обврски, патникот одговара на оранизаторот за направената штета. Патниците кои свесно го нарушуваат редот во објектите односно возилото можат да бидат одстранети од аранжманот.

Патникот е должен да поседува важечки пасош и да се информира кај организаторот дали за земјата во која патува (или за земјите низ кои се патува во транзит) е потребна виза, за да таа навреме се обезбеди. Патникот е должен да се информира за девизните и царинските прописи во својата земја и земјите во кои патува. Патникот е должен да ги чува и лично да одговара, за сите свои документи, парични средства и личен багаж за сето време на патувањето.

9. ПРЕВОЗ

Патникот е обврзан да се прилагоди кон превозот и неговата организацијата, во согласност со пропишаните правила и прописи.
При патување со авионски превоз, да ја провери својата резервација за лет - во агенцијата, најдоцна 72 часа пред полетување. Да се јави на аеродромот и местото за чекинг, во вообичаеното време - час и половина пред полетување. Да се информира за правилата за патување со авионски превоз (за истите може да се обрати во агенцијата).

При патување со автобуски превоз, да поседува важечка резервација на седиште и да се пријави кај преставникот на агенцијата половина час пред поаѓање на автобусот. Да го почитува редот во возилото, во взаемен интерес со другите патници, персона лот, како и безбедноста во сообраќајот. Во случај на непридржување кон сатниците на поаѓање или на попатните застанувања и одмори, како и поради евентуално задржување на граничните премини поради неисправни патни документи или царински прекршок, возилото не е обврзано да го чека истиот патник повеќе од вообичаеното време.

10. БАГАЖ

Патникот има право на бесплатен превоз на багаж, до 15 кг на чартер летовите и 20 кг на редовните авионски линии. Кај автобускиот чертер превоз, дозволен е бесплатен багаж од една патна торба (до 20 кг) по патник. За секој килограм багаж односно патна торба преку дозволеното, се плаќа во зависност од дестинацијата на патување. Деца до 2 години на авионскиот превоз и деца кои не плаќаат билет во автобусот, немаат право на бесплатен багаж. Како багаж, не се дозволува внесување на трговска стока , храна, пијалоци, лекови, наркотици, хемиски и други запаливи средства, оружје, животни, растенија, амбалажи и слични предмети. При внесување и изнесување на багажот од возилото, патникот со лично присуство одговара за истиот. Багажот се превезува на ризик на патникот, поради тоа препорачуваме осигурување на багажот кај Осигурителна компанија. Организаторот не одговара за уништениот или изгубениот багаж, како и за изгубениот багаж или драгоцености за време на престојот во хотелот (Ви препорачуваме наем на сеф на рецепција).

11. ЗДРАВСТВЕНИ ПРОПИСИ И ЗАШТИТА

Патникот е должен да се информира кај надлежната здравствена институција и да ги почитува здравствените прописи за патување во одредена земја (потреба од вакцина или здравствен документ). Во случај на болест или незгода во текот на користењето на аранжманот, трошоците за лечење или евентуални лекарски интервенции ги плаќа патникот. Поради тоа Ви препорачуваме, пред патувањето да се направи полиса за Патничко осигурување преку Осигурителна команија, која може да се уплати во агенцијата.

12. СМЕСТУВАЊЕ ВО СОБИ И АПАРТМАНИ

Доколу патникот-закупувач не договорил соба/апартман со посебни карактеристики, ќе прифати било која официјално регистрирана соба/апартман за сместување во договорениот објект, опишана во каталогот и ценовникот. Доколку е можно, организаторот ќе се обиде да одговори на дополнителните барања на патникот (комфор, ориентација на собата, кат и слично) но, не може да гарантира исполнување на таквото барање. Вообичаеното сместување во собите е од 14:00 часот, а напуштањето на собите е до 10:00 часот (доколку во куќниот ред не е поинаку назначено).

13. РЕШАВАЊЕ НА ПРИГОВОРИ

Во случај на непотполно или неквалитетно извршување на услугите, патникот има право на соодветно обештетување, исклучиво доколку приложи писмен приговор до организаторот. Секој патник - носител (потписник) на договорот има право на пригивир врз основа на неизвршена договорена услуга. Организаторот нема да прима во процедура групни приговори кои ги поднесуваат повеќе носители на договори врз основа на еден приговор. 

Постапка за поднесување приговор:

- Веднаш на самото место патникот ја рекламира неадкватната услуга кај претставникот на организаторот, а доколку истиот го нема, кај извршителот на услугите. Патникот е должен да соработува со претставникот и со извршителот на услугите во добра намера за да се одстранат причините за приговорот. Доколку патникот на самото место не го прифати понуденото решение на рекламацијата кое одговара на уплатената услуга, организаторот нема да ја уважи доплнителната рекламација на патникот и нема да одговори на истата.

- Ако причината за рекламацијата не биде одстранета, патникот за тоа составува со претставникот писмена потврда (записник).

- Најдоцна 8 дена по завршувањето на аранжманот, патникот поднесува писмен приговор во продажното место каде што го уплатил аранжманот, и ја приложува писмената потврда (записникот) потпишана од претставникот како и евентуалните сметки за дополнителни трошоци. Организаторот ќе ги прими во процедура само потполно документираните приговори поднесени во наведениот рок од 8 дена.

- Организаторот е должен да донесе писмено решение во рок од 14 дена од приемот на приговорот во продажното место. Организаторот може да го одложи рокот на решението на приговорот заради комплетирање на информациите и проверка на наведените рекламации кај извршителот на услугите. Организаторот ќе ги решава само оние рекламации за кои во местото на одмор не можеле да бидат одстранети причините кои ги предизвикале.

- Додека организаторот не донесе решение по приговорот, патникот се откажува од посредување на било кое друго лице, судска постапка или давање информации во јавните медиуми.

- Највисоката надокнада по приговорот може да достигне сума до износот на рекламираниот дел од услугите, но таа не може да ги вклучува веќе искористените услуги како и севкупниот износ на аранжманот. Со ова се исклучува правото на купувачот за наплата на "идеална штета".

14. НАРУШУВАЊЕ НА ПОСТАПКА ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРИГОВОРИ

Во контекст на точка 13 и пропишаната постапка за поднесување и решавање на приговор, евентуалното непридржување на купувачот-патникот кон истата, или пак нарушување на отпочнатата постапка со било каква активност спомената или не, во петата ставка од истата, дава причина за неприфаќање на истите приговори, прекинување на отпочнатата постапка и воедно поднесување на тужба пред надлежните органи од страна на организаторот, за наплата на претрпената штета и нарушениот углед во јавноста.

15. НАДЛЕЖНОСТ НА СУДОТ

Во согласност со точка 13. од овие услови, купувачот на услугите од одредна програма има право на рекламација кај организаторот на патувањето. Доколку купувачот не е задоволен со решението на организаторот, има право да побара дополнителна арбитража и мислење од страна на АТАМ или од страна на надлежниот Суд во Прилеп .

Веб страната од туристичка агенција ЛИОН ОЛИМПИК е од информативен карактер.Со цел за потполна информираност Ве молиме сите информации да ги проверите директно во агенција,по телефон, е-маил или лично. Ви благодариме на разбирањето.